Cu totii cunoastem valoarea educativa a cartii si cel mai adesea accentul a cazut pe dezvoltarea cultura a omului prin intermediul lor, pe imbogatirea lui cu informatie. Insa dincolo de crearea unui orizont larg de perceptie si interpretare a realitatilor lumii, dincolo de valoarea ei ca purtator de informatie, cartea poate fi sfatuitorul de care ai nevoie in momentele dificile din viata.

fata care citesteDaca stii unde sa cauti, cartile pot fi o adevarata sursa de intelepciune si de multe ori mi s-a intamplat sa caut cu infrigurare in ele acele lucruri care sa ma lumineze si sa ma ajute sa fac fata incercarilor de moment. Si dupa cum se spune, cine cauta gaseste.

Cartile te pot ajuta punctual cu o singura conditie: sa-ti recunosti problema. In momentul in care ceva din viata noastra nu mai functioneaza, un lucru devine pregnant: schimbarea. Si cum singurul lucru pe care il putem controla in viata noastra este propria persoana, atunci devine clar ca noi suntem cei care trebuie sa ne schimbam daca vrem ca si lucrurile sau oamenii din jurul nostru sa se schimbe. Intrebarea este insa, in ce directie trebuie sa facem aceasta schimbare?

O carte ne poate oferi sfatul de care avem nevoie. Asemenea unui terapeut ne poate deschide o noua cale pe care sa mergem sau ne poate oferi instrumente care sa ne ajute sa inaintam pe drumul pe care dorim. Totul este sa stim ce cautam sau daca nu stim, macar sa ne punem intrebari pentru ca raspunsurile vor veni.

Marele secret al cartii ca terapeut este sa o alegem pe cea care ni se potriveste. De cum rasfoim o carte, simtim daca ea are un mesaj pentru noi sau nu. Intuitia ne spune ca in ea putem gasi un raspuns la intrebarile si framantarile noastre si simtim cum curge, prin cuvintele ei, energia celui care a scris-o.

Citirea unei carti poate fi o modalitate de psihoterapie, ca si muzica, dansul, sau orice alt lucru frumos care ne hraneste sufletul. Prin intermediul ei, ne putem satisface nevoia continua de frumos. Lucruri pe care le dorim, le aducem uneori in viata noastră prin lectură.
Daca ni se potriveste, o carte ne poate reda linistea sufleteasca si ne poate ajuta in efortul de a ne construi pe noi insine.

Lectura ei poate fi si o forma de meditatie, o cale de a fi prezent doar aici si acum, o cale de a te concentra pe ceea ce-ti face placere si de a lasa deoparte grijile cotidiene. Lectura unei carti inseamna o stare de spirit, o detasare de eul tau si o reintoarcere la sine. In aceasta liniste, doar energia vietii este cea care mai strabate ca un tumult printre randuri.

Gabriela Ciucurovschi – psihosociolog,
autorul cartilor 7 pentru o viaţă si Vorbeşte cu copilul tău

Gabriela Ciucurovschi oferă consiliere pentru DEZVOLTARE PERSONALA. Pentru programari, scrieţi pe adresa de mail gabriela.ciucurovschi@consiliere.com.ro